Partner:

 

logo fehac 150-116

 

Advertentie

Inloggen

PAC op facebook:

FacebookLogo

de dion bouton2De Dion-Bouton was als automerk zeer belangrijk. De naar De Dion-Bouton genoemde De Dion-as slaat op de achterste as van een auto, die door middel van een differentieel de kracht verdeelt over beide achterwielen. Een belangrijk kenmerk daarbij is dat de as eigenlijk uit twee helften bestaat die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Later zou men de techniek ook voor de vooras gebruiken, toen voorwielaandrijving meer gangbaar werd. Zelfs nu wordt de in 1893 gepatenteerde Dion-as nog immer in sportwagens over de gehele wereld gebruikt.

Ook werden de motoren van De Dion-Bouton door honderden andere auto- en motorfietsmakers gebruikt, zoals Gräf & Stift, Altena etc.

images 4Graaf Albert de Dion en Georges Bouton bouwden al in 1883 hun eerste stoomauto. Men zag snel het potentieel van de benzinemotor in. De eerste echte auto van De Dion-Bouton kwam in 1899, een vierzitter. De auto had een achterin geplaatste watergekoelde eencilindermotor van 402 cc. Hij werd goed verkocht en bepaalde in belangrijke mate de motorisering van Frankrijk. De snellopende benzinemotor had een toerental van maar liefst 2000 omwentelingen per minuut, reden waarom de motor door vele fabrikanten werd ingebouwd.

Het bedrijf maakte niet alleen kleine auto's met enkele cilinders; het was het eerste merk ter wereld dat een V8-motor bouwde.

In 1900 was De Dion-Bouton de grootste autofabrikant ter wereld. Er werden 400 auto's en 3200 motoren afgeleverd, en in dat jaar werd een fabriek geopend in Brooklyn (New York City) voor de Amerikaanse markt.

Zoals zovele merken, kwam De Dion-Bouton er na de Eerste Wereldoorlog nooit meer echt bovenop. De productie van auto's ging door tot 1932, maar was niet meer belangrijk of opvallend te noemen. De productie van vrachtauto's werd voortgezet tot begin jaren vijftig.

 

De Dion Bouton Engine 1899 de-dion-bouton-landaulet-05
images images 1
images 2 images 5
images 7 images 6
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com