Zilt & Zoet Rally  7-9 juni 2013

Auteur: Saskia en Dick Besling

Hartig (zilt) en zoet combineren vaak goed. Het ene potentieert zelfs het andere. Denk aan : port met Stilton-kaas of een goede mop , die iets liefs verbindt met iets “pittigs”.

Geen wonder dus, dat deze smakelijke  lokker zo’n 30 equipes deed inschrijven voor een toer door het Zeeuwse land.

Het zij gezegd, dat de ervaringen van velen met de organisatietalenten van de Familie van Meir hierbij ook een duidelijke rol zal hebben gespeeld !

Vrijdagavond 7 juni arriveerden we in het grote nieuwe “Grand Hotel ter Duin” in Burgh Haamstede. Dit opende officieel zijn deuren op 20 november 2012 en is van alle gemakken ( en een ruime parkeerplaats ) voorzien. 

In de vooraankondiging stond, dat het een rally zou worden , “die vele mooie kanten van Zeeland zal laten zien. En dat “deze is voorbehouden aan auto’s tot en met bouwjaar 1940, maar ook uitermate geschikt is voor de oudere, koperen auto’s “.

Uit de deelnemerslijst, die is opgenomen in het roadbook blijkt, dat daar prima gevolg aan gegeven is. Tien auto’s van vóór WO I ( oudste : een Humber 1905) , 9 auto’s uit de periode WO I tot 1930 en 9 “Classics” , automobielen van ’t bouwjaar 1930-1938 .

Niet te vergeten : onze trouwe en onmisbare bezemwagen ( een Landrover anno 1980), bestuurd door Nick Macey, met dochter Tiffany.

Na een check-in en een traditioneel-gezellig weerzien op de vrijdagavond, waren we zaterdagmorgen 8 juni op tijd uit de veren voor ontbijt en vertrek.

De ochtendrit in zonnig weer, voerde ons door fraai landschap ,richting Grevelingenmeer. Onderweg beluisterden we het rustig ruisen van vele populieren.

Koffiepauze in Rest. Grevelingen (Foto 004) , waar we ‘t Zoet proeven met slagroom (Foto 005). We hebben een goed uitzicht op de Grevelingendam. Als we verkwikt weer willen

vertrekken (foto 007 ), wachten we beter even op een actieve groep  twee-wielers. ( Foto 008)   We steken dan via de Philipsdam over naar de Anna Jacoba-polder en St.Philipsland. Rijdend over kronkelende dijkjes , hebben we diverse vergezichten. Het daarbij horende bochten – en schakelwerk houdt mens en automobiel vitaal . Het valt op, hoe op deze mooie dag veel mensen onze oude auto’s gadeslaan en naar ons zwaaien. Ook de kinderen doen daar vrolijk aan mee. Wordt daar soms een basis gelegd voor de PAC-doelstelling , een levend(ig) museum te zijn ?

Via de Philipsdam bereiken we St. Annaland op Tholen, waar wordt geparkeerd. Deels kan dat in de schaduw. Instructie : later het op de blaren zitten voorkomen. In dit geval : Lynx parkeren. (Foto 009)

Ons wacht een  bijzondere Zeeuwse lunch aan de haven, in restaurant  “Buutengaets” . Het “Zilte“ komt nu aan bod . Kreeft op het bord is geen alledaagse kost ! ( Foto 010 ) Met het juiste instrumentarium gaan we al krakend aan de slag. Foto 011). De stemming is opperbest (Foto 012) , ook ná de lunch ( Foto 013)

Met beide handen aan ’t stuur vervolgen we onze weg. Rond 16.00 uur is er een “borrelstop“ bij Rest. “De Val “, mét bitterbal.        (Foto 014)

Nick Macey moet er aan te pas komen als Els en Do problemen hebben met de benzinetoevoer van hun Jaguar. (Foto’s  015, 016, 017 ) Even later rijden we onder de fraaie stadspoort het stadje Zierikzee binnen. (Foto 018)

Door wijdse Zeeuwse dreven rond Serooskerke passeren we Plompetoren en Burghsluis, en gaan retour naar ons hotel . 

De zaterdag wordt besloten met een aperitief en een goed diner. (Foto’s 019 t/m 023) Namens de deelnemers en de PAC spreekt Leen van Bekkum zijn waardering uit voor de organisatie  en de inspanningen van de Familie van Meir. (Foto’s 024, 025)

Op Zondag 9 juni is het weer nog steeds strálend.

We blijven op Schouwen Duiveland.  ’s Ochtends rijden we door een landschap met dijken , langs Zonnemaire, Noordgouwe, Schuddebeurs en we bezoeken het indrukwekkende Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Een museum, dat de geschiedenis en de gevolgen van deze ramp in 1953 uitgebreid in beeld brengt en dat jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt. Wij zien een powerpoint-presentatie (Foto 026) en mogen de tijd nemen , ons te realiseren, hoe een rode draad in het menselijk bestaan wordt doorgetrokken van heel vroeger , via de ramp, naar de toekomst toe. (Foto’s 027 t/m 031 ) Leen laat een familiealbum zien uit 1953, toen hij dit als kleine jongen zelf meemaakte. (Foto’s 032, 033)

Weer op weg in hun open auto, kijken uw verslaggever en zijn echtgenote een beetje vertederd omhoog , naar een overvliegende troep luid gakkende ganzen. Puur natuur, hè ! Totdat ze bemerken, wat daar óók bij hoort. Flatsen ganzenpoep bezwadderen voorruit en (gepoetste) motorkap. (Foto 034) Even niet  meer denkend aan Zilt&Zoet, maar wel aan ammoniak, stapt de bestuurder wrevelig uit voor directe schoonmaak, waarvoor hij de middelen gelukkig bij zich heeft.

Dan toeren we door naar het dorpje Dreischor , voor een bezoek aan wijnhoeve “de Kleine Schorre “, ontstaan in 2001. Deze wijngaard is met +- 10 hectare volgens de brochure de grootste van ons land. (Foto 035 ) De onmisbare consumptiebonnetjes worden uitgedeeld (Foto 036 ) We gaan proeven van een witte wijn, gemaakt van Pinot Blanc en Auxerrois ( zeer smakelijk ) en we gaan ook nog genieten van een BBQ.  (Foto’s 037 t/m 039 ) Philippe van Meir spreekt het gezelschap toe. (Foto 040)

Het moment van afscheid nemen nadert. Maar we zullen elkaar opnieuw ontmoeten. Het mag gezegd worden, dat leden van de  jongere generatie erkentelijkheid en applaus verdienen, omdat  zij bereid blijken , estafettestokjes van hun ouders over te nemen, zodat de Club vitaal blijft. Initiatief nemen en organiseren is inderdaad de basis. Daarop kunnen dan anderen positieve bijdragen leveren, zoals aan het welslagen van deze PAC-meeting. Daaronder vallen ook horeca en service-verleners en last not least alle deelnemers aan de Rally. Want zonder hun enthousiasme gaat ’t niet . Veel dank !!

 

 

Voor afbeeldingen van de rit: klik hier

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com