image001Beforty Rally 2013: Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en de Maasvlakte

Als aftrap van het rallyseizoen is in het weekend van 27 en 28 april de Beforty Rally verreden. Dit inmiddels voor de vierde keer succesvol georganiseerde concept, omvat een rally voor jongeren onder de veertig met automobielen van vóór 1940. Dit jaar was de organisatie in handen van Laurens Klein en Simeon de Jong. Zij hebben de rally georganiseerd op Voorne-Putten en het eiland Goeree-Overflakkee.

Zaterdagochtend zijn we gestart op Minicamping Roos te Oostvoorne. Al vroeg in de ochtend stond het hele terrein vol met 26 automobielen en één motorfiets, wat voor enkele campinggasten zeer verbaasd opstaan was. Na het ontvangst met koffie, leidde het eerste deel ons via de oude stad Brielle, de Haringvlietsluizen en typisch Hollandse polderweggetjes en dijkjes naar de koffiestop in Herkingen. Brasserie Bolbaken ligt aan de Herkingse jachthaven, onder genot van koffie met een Zeeuwse bolus werd hier volop genoten van de zon en uitzicht op het Grevelingenmeer. Met veel beter weer dan de voorgaande editie trok de stoet terug naar Stellendam, om in de vissershaven bij Elektro Westhoeve te lunchen. Met, natuurlijk vanzelfsprekend in een haven, veel vis. Na de lunch was er nog ruim tijd om op een visserskotter te kijken.

 

DSC05254In de middag ging het verder langs een andere omgeving op hetzelfde eiland. Met een uitgebreide slinger door het pittoreske Goedereede, rijden we langs duinen en strand de Kop van Goeree rond. Na een stukje van de Brouwersdam, kwamen we aan in de Ouddorpse Haven voor de champagnestop. Met een hartelijk ontvangst door Jan-Paul Bron bij zijn kantoor van Zeelenberg Architectuur met champagne en hapjes, werd genoten van champagne, zon, de haven en gezelligheid. Met de rit terug van Ouddorp naar Oostvoorne komen we met zo’n 130 kilometer op de dagteller aan in hotel ’t Wapen van Marion’ in Oostvoorne, met uitzicht op natuur en de uitlopers van de Rotterdamse haven. Na een toast en uitgebreid diner wordt traditiegetrouw prijzen uitgereikt, met dit jaar alléén 25 eerste prijzen in ieders eigen categorie. Na het ‘officiële’ gedeelte is er nog flink gefeest in het hotel.

Zondagochtend vroeg bracht het routeboek ons naar de Eerste en Tweede Maasvlakte. De Tweede Maasvlakte is onlangs uit de zee gerezen voor een nog grotere Rotterdamse haven. Voor ons resulteerde dat in rechttoe rechtaan wegen. Dit mocht de pret niet drukken, want op de Maasvlakte was immers genoeg ruimte om de automobielen tot het uiterste te testen.IMG 5958

Weer terug bij Oostvoorne, was een bezoek geregeld aan het Oldtimermuseum De Rijke. De eigenaar van dit museum, de heer de Rijke, is tevens de oprichter van het transportbedrijf De Rijke. Met een collectie van meer dan 200 oldtimers is er meer dan genoeg te zien. De oudste automobiel is van 1904, de jongste uit de jaren tachtig. De collectie is vooral gericht op de Amerikaanse automobielen en dan voornamelijk Ford. Muzikale omlijsting tijdens ons bezoek werd verzorgd door diverse draaiorgels die het museum ook rijk is.


Na een korte rit terug naar de camping, was het tijd voor de nu al traditionele afsluitende barbecue. Het twijfelende ochtendzonnetje brak door en met de goed verzorgde barbecue was het gezellig napraten over een toprally. Met maar twee pechgevallen, goed weer, mooie route en automobielen en een top organisatie was het wel weer tijd op huis aan te gaan om volgend jaar weer met nog meer equipes bij het lustrum van de Beforty Rally te verschijnen!

Tekst: Jurre & Martijn Klein

 

Voor de fotogallerij: klik hier

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com