VERSLAG ORANJERIT 2013 VAN 27-04-2013

Zaterdag 27 april begon dan eindelijk na een veel te lange en te koude winter het PAC rijseizoen 2013. Gelukkig ging de rit door want door alle verwikkelingen rondom de troonswisseling op 30 april heeft het rijden van de rit aan een zijden draad gehangen.

Zo’n 20 auto’s met in totaal ruim 40 enthousiaste mensen aan boord hebben de tocht naar Zwartsluis gemaakt om daarvandaan een erg leuke en afwisselende rit in die mooie omgeving te maken.

Onze gastvrouw en –heer, Femmy en Klaas ten Napel, hadden werkelijk alles in het werk gesteld om ons een mooie rit voor te schotelen. En dat is gelukt! Nadat we de moderne auto en de trailer op een verzorgd terrein buiten het centrum hadden geparkeerd reden we naar het beginpunt van de rit. Er stonden al verscheidene auto’s toen wij aankwamen en de locatie was mooi gekozen: tegenover een leuk en gezellig water en pal voor een aantal mooi gerestaureerde panden. We liepen naar de ontvangstruimte alwaar we hartelijk werden begroet door de reeds aanwezige leden en we werden voorzien van een lekkere kop thee of koffie met een heerlijke punt gebak. Daar ontmoetten we ook voor eerst de nieuwe PAC leden Lieneke en Bert Kok uit Peize, die met hun fraaie Buick Coupé van 1929 hun eerste PAC rit reden.

Klaas hield de tijd tabel goed in de gaten want als PAC’ers eenmaal aan het kletsen gaan wordt verder alles even vergeten, maar om half elf werd iedereen gemaand naar de auto’s te gaan om te vertrekken. We reden onder een waterig zonnetje maar zonder regen door Zwartsluis richting het fraaie achterland. Ondanks de veel te lage temperatuur was het opvallend dat vrijwel alle auto’s die open konden ook daadwerkelijk open waren. Leuk om te zien en het typeert de PAC-mentaliteit om niet te buigen voor de weersomstandigheden!

De rit voerde ons door een fraai landschap, afgewisseld met leuke stadjes en dorpen. Wie had ooit gedacht dat Meppel, waar je altijd langs scheurt over de A28 een heel leuk en oud centrum heeft? Onze topografische kennis werd danig op de proef gesteld. Ooit van Baarlo, IJhorst of De Wijk gehoord? Wij, de deelnemers, kennen deze plaatsjes inmiddels! Ook meer tot de verbeelding sprekende namen kwamen voorbij: Staphorst en Rouveen, plaatsen die we allemaal wel kennen, maar we waren er nog nooit geweest. In Rouveen nog even goed opgelet of we die bekende Nederlanders nog zagen, maar Erik Hulzebos en zijn vrouw Janita Smit van schaats marathon en Elf Steden faam lieten zich helaas niet zien.

Nog nagenietend van al dat fraais kwamen we precies zoals gepland om half één op het lunchadres aan en genoten we van een goed verzorgde lunch. Leen van Bekkum bedankte Femmy en Klaas voor de perfecte organisatie van de rit met een lekkere attentie en na nog wat leuke gesprekjes en foto’s op de parkeerplaats ging het weer verder. We reden in feite als een lange colonne achter elkaar aan. Normaal gesproken gaat eenieder gewoon zijn gang, maar wij vonden het eigenlijk best leuk om nu eens steeds voor je en achter je de andere auto’s te kunnen zien. Er zat nog een korte stop in de rit om het Streukelerzijl gemaal uit 1925 te bezoeken. Dit gemaal beschikt over twee 50 liter 1 cilinder diesel motoren van Crossley uit Engeland, die ook bekend waren van autoproductie. Daarnaast was het goed om te zien dat er ook nog een stel fikse diesels van Stork Hengelo uit de jaren ’50 staande bij waren om ingeval van calamiteiten bij te springen. Voor iemand die een groot deel van zijn jeugd in Hengelo heeft doorgebracht was dat heel speciaal! Verder ging het weer door het onveranderlijk fraaie landschap en nog een leuke onderbreking zat in een overtocht per pont. Vooral de Peugeot 201 van Wim van Rooijen ontwikkelde een speciale band met deze boot: pas na drie keer heen en weer gevaren te hebben besloot hij weer te starten en verder te rijden! Wim in paniek? Nee hoor, als een echte Hollander zei hij dat de pont toch al betaald was dus een paar keer extra maakte niet uit!

Bij het eindpunt aangekomen konden we nog even nakletsen en nagenieten met elkaar en met een hapje en een drankje. Zo kwam deze zeer geslaagde eerste rit van het seizoen tot een einde. Het slechte nieuws: de rit was voorbij. Het goede nieuws: Femmy en Klaas gaven aan dat we tijdens deze rit maar een klein deel van het mooie achterland van Zwartsluis hadden gezien en dat ze graag nog een keer een rit organiseren door al het fraais in de buurt dat we nog niet hadden gezien! Daar houden wij ze graag aan!

Femmy en Klaas: nogmaals bedankt voor een erg gezellige rit door een heel mooie omgeving, het was een heel geslaagde dag! En uiteraard de overige deelnemers bedankt voor het er bij zijn, want wat is een mooie rit zonder gezellige deelnemers? We hopen het komende jaar nog veel ritten zoals deze Oranjerit te mogen rijden!

Anne-Petra en Peter Slootweg.

De fotogallerij kunt u hier vinden (klik hier)

 

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com