Staalbankiersrit 2013

Het was een gezellige drukte tijdens de start van de Staalbankiersrit 2013. In vorige jaren vond de start van deze rit altijd plaats bij het kantoor van Staalbankiers aan de  Maliebaan in Utrecht, maar in de praktijk bleek het bijeenkomen van zoveel auto’s en niet te vergeten de stalling van de autoambulances toch te veel ruimteproblemen op te leveren en werd besloten uit te zien naar een andere oplossing. De Evenementencommissie bleek niet voor één gat te vangen en vond de ideale locatie in Residence Rhenen,  Veenendaalsestraatweg 50, tussen Elst en Veenendaal, waar koffie en heerlijk gebak voor de deelnemers klaarstonden.        

Tussen 10 en 11 uur vervoegden zich oude en nieuwe bekenden aan de inschrijftafel, waar een tasje met inhoud, een routeboek en een rallybord uitgegeven werden. Hoewel de voorspellingen niet bijster goed waren, hadden de weergoden toch besloten mee te werken. Het was droog en niet koud en dan is een openkaprijder al dik tevreden. Precies op tijd werd de rit met de 38 deelnemende auto’s gestart. Ook de zon besloot zich nu van haar beste kant te laten zien en bescheen de Bennekomse dreven, waar de stoet doorheen kwam. Dat was van extra toegevoegde waarde bij het Lexkesveer, dat niet ingesteld was op zoveel auto’s in één keer. Maar over een wachttijd in zo’n lekker zonnetje zul je niemand horen klagen.

In het Veerhuis in Opheusden werd de groep opgewacht voor een lunch die er wezen mocht. Behalve verse broodjes met kaas en vleeswaren konden de deelnemers ook nog genieten van kleine quiches, salades, pasteitjes en niet te vergeten de bij een Hollandse lunch onmisbare kroket. De lunch werd aangeboden door sponsor Staalbankiers.

Omdat de inschrijving enigszins overtekend was, verzocht de organisatie de deelnemers gefaseerd te vertrekken naar de volgende stop, het Heemkundig Museum in Ommeren. Hoewel het museum eigenlijk niet ingericht was op zoveel bezoekers tegelijk, leverde de grote toeloop toch geen problemen op. Dat kwam natuurlijk ook omdat een aantal chauffeurs er de voorkeur aangaf met elkaar op de parkeerplaats over de geliefde auto’s van gedachten te wisselen. Bij het vertrek uit Ommeren trokken zich donkere wolken samen boven de bolides, maar de regen zette gelukkig niet door. We reden door IJzendoorn, Echteld en Ingen. Enige verwarring ontstond bij punt 56 waar een aantal deelnemers vertwijfeld zocht naar de  witte vlag bij nummer 13. Helaas, door een kleine onvolkomenheid was deze onjuiste informatie in de routebeschrijving blijven staan. Zo blijkt eens te meer dat perfectie niet bestaat.

Rijdend langs de Rijn zagen we aan de overkant de Cunerakerk in al haar volle glorie liggen. De kerk is genoemd naar de maagd Cunera. Zij werd in het jaar 337 door koning Radboud van Rhenen gered uit handen van de Hunnen, maar door de jaloerse koningin gewurgd met haar eigen halsdoek en begraven in de paardenstal. Toen de koning dat ontdekte, liet hij zijn vrouw zoveel stokslagen toedienen dat zij waanzinnig werd en zich van de Grebbeberg stortte. Zo zie je maar weer, drama is van alle tijden.

Bij het eindpunt van de rit, De 3 Zussen in Rhenen/Veenendaal werd nog een drankje gedronken en een bitterballetje gegeten, zodat iedereen op zijn gemak afscheid kon nemen tijdens deze laatste PAC-rit van het seizoen. Degenen die de auto op een autoambulance hadden aangevoerd, konden die in het een kilometer verderop gelegen Residence Rhenen weer ophalen.

Een laatste woord van waardering is zeker op zijn plaats. Nick Macey en zijn dochter Tiffany zijn met hun afsleepwagen op elke PAC-rit van de partij. Misschien dat zij diep in hun hart hopen op de nodige pechgevallen, de deelnemers zijn echter altijd weer blij dat hun aanwezigheid achteraf bekeken niet nodig was geweest. Maar wat een geruststelling dat de PAC altijd op hen kan rekenen en dat zij een garantie voor een veilige aftocht bieden.

Veenendaal, 5 oktober 2013

Ineke van Schuppen

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com