AMSTERDAM-PARIJS-AMSTERDAM – 1968

 

In 1898 vond de monsterrit Parijs-Amsterdam-Parijs plaats. Deze werd verreden van 7 t/m 13 juli en werd georganiseerd door de Automobile Club de France, opgericht in 1895 door Graaf Jules-Albert De Dion (medeoprichter van het merk De Dion-Bouton), de van Nederlandse geboorte zijnde Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt en de heren Paul Meyan en Guy Récopé. De rit werd destijds gewonnen door Fernand Charron met een Panhard-Levassor. Ter herinnering aan de 70e verjaardag heeft de PAC de rit als 7-daags evenement georganiseerd waarvoor ook veel buitenlandse deelnemers hebben ingeschreven. De rit werd vanwege praktische overweging in omgekeerde richting verreden met Amsterdam als start- en eindpunt en de data werden verschoven naar 14 t/m 22 september.

Nabij de Zeelandbrug werden de deelnemers op de terugtocht verwelkomd door leden en belangstellenden die niet aan de rit hebben kunnen deelnemen. Veelal kwamen zij met hun historische automobiel, zoals hierboven o.a. de familie Zwart in hun Opel uit 1932. Tenslotte was er de samenkomst ten huize van Carol Schade, in De Hooge Braaken te Moergestel. De volgende dag werd het evenement afgesloten met de Traditierit, eindigend op het circuit te Zandvoort.