Ons verhaal
Pionier Automobielen Club
Aan het begin van de jaren 50 in de vorige eeuw was een aantal mensen in Nederland er alert op, dat veel van de zeer oude auto’s die er nog waren in hoog tempo verdwenen, veelal naar de schroothoop. Dit is vooral te verklaren uit het feit dat de grauwe periode van de oorlogsjaren voorbij was. De wederopbouw van onze buurlanden en ook Nederland kreeg vaart, waardoor de welvaart voorzichtig toenam. Steeds meer mensen konden zich een auto, al dan niet nieuw, permitteren. Er kwam ook flink wat aanbod van kleinere, betaalbare gezinsauto’s die de grote merken op de markt brachten, zoals de Morris Minor, de Renault 4 CV, de Citroen 2CV en natuurlijk ook de Volkswagen Kever.
Van laatsgenoemd model werd in 1956 al het 50.000e exemplaar in ons land geregistreerd. Een voor die jaren enorm aantal. De oudere, veel meer onderhoud vergende en dikwijls sterk versleten voertuigen van voor 1940 werden daardoor in steeds hoger tempo afgedankt.
De kenners van de autohistorie zagen dit met lede ogen aan. Zou niemand iets doen, dan bleef al spoedig niet veel meer over van het historisch erfgoed, zoals we dat nu noemen.


Samen komen we verder
Ons doel
De leden van de Pionier-Automobielen Club (PAC) zijn automobielenthousiastelingen die hun auto’s piekfijn voor elkaar willen hebben. Zij hebben een zwak voor automobielen tot 1940 en zoeken gelijkgestemden die dit enthousiasme delen.
In de vereniging streven we ernaar om gezellige evenementen te organiseren waar zo veel mogelijk leden naar toe kunnen. Wij doen dat in het gehele land. We streven ernaar elk jaar als startpunt van een rit een aantal plaatsen op te nemen waar we nog niet eerder kwamen om zo een zo goed mogelijke spreiding over ons land te bereiken.
Deze evenementen zijn de belangrijkste activiteit van de PAC. Een evenement biedt de gelegenheid om samen met andere leden in onze automobielen mooie routes te rijden. Uiteraard is het sociale element niet minder belangrijk. Wij houden van een goede lunch en na afloop is er zeker tijd om na te praten.
Wie nog geen lid is en eens een keer mee wil rijden om de sfeer te proeven, kan altijd een afspraak maken met de voorzitter van de evenementencommissie.
Verder houden wij een aantal maal per jaar praatmiddagen en hebben wij een goed gedocumenteerd Technisch en Historisch Archief, wat is ondergebracht bij het NCAD in Helmond.
Verder kan onze technische commissie u van dienst zijn met tips om uw automobiel optimaal te kunnen onderhouden.
U bent van harte welkom om kennis met ons te komen. Maakt u daarvoor een afspraak met onze secretaris.
1908
Delaugere et Clayette 4K
Delaugère is een geregistreerde paardenkoets- en autofabrikant, opgericht in 1864 door Jean-Pierre Delaugère in Orléans, Frankrijk. In 1906 fuseerde het merk met de gebroeders Clayette.
Het merk werd al snel bekend om zijn auto’s als een van de meest luxueuze en duurste merken in Europa.
1925
Hispano Suiza H6C Torpedo Sport
De Hispano-Suiza H6 is een luxeauto die werd geproduceerd door Hispano-Suiza, in Frankrijk. Geïntroduceerd op de autosalon van Parijs in 1919, werd de H6 geproduceerd tot 1933. Er werden in totaal ongeveer 2.350 H6-, H6B- en H6C-auto’s geproduceerd.
1920
Packard Twin Six Open Tourer
Packard was een Amerikaans luxe automerk gebouwd door de Packard Motor Car Company uit Detroit, Michigan, Verenigde Staten. De eerste Packard-auto’s werden geproduceerd in 1899. De Twin Six (12 cylinder) was van de krachtigste en origineelste voertuigen uit de automobiel historie.