Wie zijn wij?

De Pionier-Automobielen Club (PAC) is een vereniging van mensen die in het bezit zijn van een auto die uiterlijk in 1940 is gebouwd. Deze club werd opgericht in 1956 en is daarmee de oudste oldtimerclub van Nederland. Om lid te zijn kijken we niet naar een bepaald merk auto. Juist dit maakt onze club zo uniek. Want de ruim 200 leden beschikken samen over meer dan 300 verschillende auto's. We vinden het belangrijk dat de auto’s nog zoveel mogelijk in een originele staat verkeren en goed zijn onderhouden. Daarmee zien wij een rit van de PAC als een rijdend oldtimermuseum. En daar zijn we trots op!

Evenementen

Natuurlijk gaat het bij de PAC is het niet alleen maar het bezitten van deze oude auto’s. Het zijn vooral de evenementen die de leden onderling binden. Jaarlijks worden er verschillende ritten georganiseerd. Meestal zijn dat eendaagse ritten, maar ook is het mogelijk om in te schrijven voor twee- of soms driedaagse evenementen met overnachting. De ritten zijn verspreid door het hele land. De eigen leden hebbben afwisselend de organisatie in handen, ondersteunt door onze Evenementencommissie. 

Ook in de periode dat er geen ritten zijn, in de herfst- en wintermaanden, komen de leden samen tijdens de zogeheten Praatmiddagen. Daar staan technische onderwerpen centraal: een lid geeft een presentatie, bijvoorbeeld over het gebruik van het Engelse wiel of het herstellen van elektrische onderdelen.

Kijk verder op Evenementen voor de evenementen die binnenkort plaatsvinden.

Ontmoeten

Saamhorigheid en het elkaar ontmoeten zijn belangrijke elementen binnen deze club. Tijdens ritten en praatmiddagen is er altijd ruim gelegenheid om elkaar te ontmoeten, bij te praten en het met elkaar over techniek te hebben. Momenten waarop we met elkaar koffie drinken, iets drinken, lunchen, dineren en borrelen zijn ruim aanwezig. Het dragen van naambordjes helpt om elkaar te leren kennen.

Techniek

Om het mobiel erfgoed van onze leden ook voor de toekomst zeker te stellen, is het belangrijk om technische en historische informatie over de automobielen met elkaar te delen.

  • Alle leden bij elkaar hebben veel kennis over het onderhoud van de auto’s.
  • De club beschikt daarnaast over een goed gedocumenteerd technisch en historisch archief, dat bij het NCAD in Helmond beschikbaar is voor leden van de PAC. Lees verder op NCAD Archief.
  • En heb je specifieke vragen, dan kun je hiervoor terecht bij de leden van de Technische Commissie van de PAC.


Kortom, de Pionier-Automobielen Club is een gezellige en betrokken groep van mensen die samen hetzelfde doel nastreven: het historische mobiele erfgoed rijdend houden!